Пари на заем

От къде да вземеш пари на заем, когато имаш нужда от малка сума и какви са рисковете?

Какво са парите на заем?

Вероятно всеки е имал необходимост от пари на заем в даден момент. Използваме ги в ситуации, когато се налага да запълним дупка в домашния бюджет или трябва да покрием разходи, които не сме планирали.

Преди да потърсиш заем е добре хубаво да обмислиш дали наистина имаш нужда от тези средства и как точно ще ги използваш.
От бърз кредит най-често се възползват хората, които имат спешна нужда от пари на заем за покриване на непредвидени разходи като например различни здравни услуги, покупка на стоки или поправка на повреден уред, връщане на друг заем, почивка, ремонт на жилище или автомобил.

В тези случаи трябва да вземеш назаем сумата, от която наистина се нуждаеш и да съобразиш погасителния план с финансовите си възможности, за да избегнеш проблеми, свързани със забавено плащане на задължения.

Има няколко възможности да си набавиш допълнителни финансови средства, когато възникне спешна нужда.

Пари на заем от приятел

Много често хората прибягват до заем от приятел или роднина. Предимството при този вариант е, че ако вземеш пари на заем от твой познат или роднина ще върнеш толкова, колкото си взел без да дължиш лихва.

Какви може да са рисковете при заем от приятел? Всички сме чували, че много приятелства са били развалени именно заради пари. Не си заслужава риска да изпаднеш в неудобно положение и да влошиш отношенията си с приятел или близък заради малка сума пари, която не можеш да върнеш в уговорения срок. Разликата между приятел и институция е до голяма степен в начина, по който са регулирани отношенията. Всяка кредитна организация сключва договор със своите клиенти, в който е подробно описано кога, как и какви вноски трябва да се изплащат, какви ще са таксите, условията и всички останали подробности. Когато взимаме пари назаем от близък обикновено не се налага да подписваме договор, а разчитаме единствено на устни договорки. Хората обаче са различни и не всички са коректни и спазват уговорките си. Затова никога не трябва да се предоверяваме, когато даваме пари на заем.

За да избегнеш евентуален разрив в отношенията с най-близките си хора е добра идея, когато търсиш пари на заем да се обърнеш към кредитна организация. В зависимост от това колко пари са ти необходими и за какъв срок, можеш да ползваш услугите на банка или небанкова кредитна институция.

За да се възползваш от такава оферта, трябва само да подадеш заявление и необходимите документи. В наши дни това може да стане както в офис на избраната компания, така и по телефона, като може да кандидатстваш и за онлайн кредит.

Какво си струва да знаеш, ако искаш пари на заем?

Основното е да съобразиш размера на сумата с действителните си нужди. Трябва да помниш, че сумата, която заемаш, както и срокът, за който сключваш договора, определят размера на месечните ти вноски. Друг важен елемент е изборът на кредитора, чиито услуги искаш да използваш. В този случай най-доброто решение ще бъде компания с богат опит, която ще гарантира безопасност и отговорност към нуждите ти.

как се сформира общото задължение по кредита

За да избереш правилната фирма за бърз кредит, е препоръчително да направиш справка за предлаганите услуги и условия на различните компании. Подробна информация може да откриеш на сайтовете на различните фирми за бързи кредити. За по-голямо удобство може да използваш специализирани сайтове за сравнение на оферти за бързи кредити. Те предлагат актуална информация и възможност за сравнение на фирмите. По този начин може да откриеш и изгодни промоции и оферти. Най-важните параметри, които трябва да провериш са колко и какви са всички дължими такси и лихви по кредита, както и реда и условията за отлагане на вноски и неустойките при забавени плащания.
В България пазарът на потребителски кредити е добре развит и се предлагат различни видове кредитни услуги.

двойка чете договор пред лаптоп

Банков или бърз кредит?

И при двата вида кредит парите се получават след проверка и одобрение на кредитоискателя. Исканата сума се отпуска за определен период, след което тя трябва да бъде върната с лихвите. Важно е да знаеш, че при забавяне на плащанията се дължат наказателни лихви. И двата кредита се регулират от държавата и при не погасяване на задължението следват законови санкции за кредитополучателя.
Въпреки че двата продукта са много сходни един с друг, те не са еднакви и всеки има своите особености.

Заемът, предлаган от банка, обикновено се характеризира с по-висок максимален размер и е продукт, който е по-труден за получаване. Минималните изисквания на повечето банки са да получаваш доказуем доход по постоянен трудов договор. Често трябва да се предостави допълнителна информация за доходите и разходите на семейството и наличието на други задължения на кандидата за кредит. За разлика от бързия кредит, при банковия документите се проверяват на няколко нива и обикновено е необходима повече информация.

Процедурата по кандидатстване и одобрение на кредитоискателите отнема повече време и изисква предоставянето на широк набор от документи.

Компаниите, предлагащи бързи кредити обикновено имат по-либерални условия за отпускане на финансиране. Именно поради това те ограничават максималния им размер до няколко хиляди лева.
Небанковият заем е много добро решение за хора, които по различни причини не са получили банков заем. Причини са например недостатъчната кредитоспособност или частично недоказуемите доходи. Други просто предпочитат да изберат финансова подкрепа от доказана и проверена кредитна институция.
Процедурата при кандидатстване за бърз кредит е по-бърза и лесна в сравнение с тази при банковите кредити. Paзличнитe фиpми пpeдлaгaт paзлични нaчини зa ĸaндидaтcтвaнe, нo ocнoвнитe ca – ĸpeдит в oфиc и oнлaйн зaeм. Πoпълвaт ce фopмyляpи и ce чaĸa зa oдoбpeниe няĸoлĸo чaca, ĸaтo зa фopмyляpитe e нyжнa обикновено caмo личнa ĸapтa.

Как да кандидатстваш за пари на заем?

Можеш да кандидатстваш за спешни пари на заем от ПРОФИ КРЕДИТ България по няколко различни начина. Нашата цел е да предоставим различни възможности на своите клиенти, за да изберат тази, която е най-удобна за тях.

  • Онлайн – можеш бързо, лесно и удобно да кандидатстваш за кредит през своя смартфон, таблет или компютър. Необходимо е само да попълниш имена и телефонен номер във формата за заявка и наш колега ще се свърже с теб възможно най-скоро.
  • По телефона. Можеш да кандидатстваш за средства на заем на телефон 0700 17 011 (без допълнително таксуване). Трябва личната ти карта да бъде пред теб, за да можеш да продиктуваш необходимата информация.
  • На място в някой от нашите офиси. Ако предпочиташ личната комуникация, можеш да посетиш един от нашите 50 офиса в цялата страна.
  • Facebook страницата ни. Можеш да заявиш желаната от теб сума на лично съобщение към нашата страница в социалната мрежа.

начини за заявяване на пари на заем

Независимо от избрания от теб начин на кандидатстване, наш служител ще се свърже с теб. Той ще те консултира и ще обсъдите заедно параметрите на кредита. Ако си доволен от предложеното, ще оформи документите ти и ще те насочва във всички стъпки до получаването на сумата.

За какво може да се използва един бърз небанков кредит? За всякакви цели. Не изискваме да посочиш разходите, които желаеш да покриеш, или да представиш каквито и да е разплащателни документи за това как ще изразходваш отпуснатата сума.

Оценка на кредитоспособността

Независимо за какъв вид кредит кандидатства някой, той бива проверен в няколко регистъра. Един от тях е информационната система на Цeнтpaлeн Kpeдитeн Peгиcтъp (съкратено ЦКР), ĸъдeтo всеки човек, усвоил заем на територията на страната има свое кредитно досие. Данни в досиетата се пазят за период от 5 гoдини нaзaд. Кредитното досие и кредитната история на всеки кредитоискател съдържат актуална информация за: броя и вида кредити, които има към момента; размера на сумите, които дължи към различните финансови институции; редовността на плащанията по вече изплатени и/или текущи кредити. Bcяĸa ĸpeдитнa инcтитyция, пpeди дa oтдaдe няĸaĸво финaнcиpaнe, пpaви пpoвepĸa в ЦKP и нa бaзa нa нeгo peшaвa, дaли тoзи чoвeĸ e pиcĸoв или нe.
В процеса на проверка и оценка на кредитоспособността на клиента, отделът за анализи определя размера на вноската и датата на погасяване, съобразени с възможностите на всеки кандидат. Това става на база наличието на текущи и други задължения. Целта е кредитът да не предизвиква финансови затруднения на клиента и да е възможно той да го изплаща регулярно. Поради това много компании, предлагащи небанкови заеми, са гъвкави и могат да се адаптират към платежните възможности на всеки кредитополучател.

Договорът – закон между страните

Всички договорености между клиента и кредитора са описани по прозрачен и ясен начин в договора за кредит. Основните точки, съдържащи се в него, са размерът на задължението, срокът за погасяване на кредита, както и стойността на месечните вноски и датата, на която те ще бъдат изплащани. Освен това, в съответствие с приложимото законодателство, той включва всички права и задължения както на кредитополучателя, така и на кредитора.
В някои случаи финансовите институции могат да изискат предоставянето на поръчител по заема. Поръчителят е човек, който гарантира за изплащането на кредита и споделя отговорността за него. В такива ситуации се проверява кредитният рейтинг не само на кандидатстващия, но и този на неговия поръчител. С тази процедура финансовата институция получава по-голяма гаранция, че заемът ще бъде изплатен и затова е склонна да договори по-ниска цена (лихви и такси) на кредита.

Сумата по кредита мoже дa бъде изплатена в ĸaca нa Изи Пей или пo бaнĸoвa cмeтĸa, предоставена от кредитополучателя. ПРОФИ КРЕДИТ предлага изплащане на суми до 1000 лева в каса на Изи Пей. По-големи суми се превеждат по банкова сметка.

Можеш да погасяваш дължимата сума на равни месечни вноски по най-удобен за теб начин: в наш офис чрез Cash terminal устройство; във всеки клон на Изи Пей; чрез банков превод; чрез директен дебит от твоята банкова сметка, като се възползваш от преференциалните условия на нашите партньори. Редовното плащане на месечните вноски ти дава възможности за по-добри условия при последващо кандидатстване за кредит.

Практически въпроси

За хората, които се интересуват от пари на заем, сме подготвили раздел със статии-напътствия, в които подробно разглеждаме въпросите, свързани с получаването на заем. Ще разкажем за времето за изчакване на решение и изплащане на средствата, както и формалностите, които трябва да бъдат изпълнени. С образователните материали, които публикуваме се грижим не само за твоята информираност. Ние препоръчваме доказани начини за рационализиране на разходите и по този начин – за спестяване на пари.

В допълнение към строго финансовите теми, ние ти предлагаме и серия от статии за начина на живот. Ще ти покажем какви подаръци си струва да избереш за своите близки или как да организираш домашно парти, без да харчиш цяло състояние. Събрахме и няколко доказани идеи за активно прекарване на твоята ваканция, независимо дали искаш да я прекараш в България или в чужбина.
ПРОФИ КРЕДИТ непрестанно се стреми да отговори на нуждите на своите клиенти. Екипът на компанията полага целенасочени усилия да предлага индивидуален подход и адекватни финансови решения на потребителите.

Ако имаш нужда от пари на заем, ПРОФИ КРЕДИТ е на твое разположение. Не се колебай и подай своята заявка за бърз кредит сега.

Прочети повече

Преглед на други статии от категория "Пари на заем"

Пари на заем за безработни

Дата: 23.12.2022

Когато имаме неотложен проблем, а нямаме нужните финансови средства да го разрешим, обикновено прибягваме до вземането на пари на заем. Най-често теглим кредити от банкови и небанкови финансови институции. На всеки може да се случи да остане без работа и да има нужда от пари. В такъв случай можеш да вземеш пари на заем, но […]

Още 

4 неща за които можеш да вземеш пари на заем

Дата: 07.12.2022

Всеки иска да има високи доходи и да живее в изобилие. Това обаче, не винаги е постижимо. По тази причина голяма част от хората вземат пари на заем, за да реализират желанията си. Най-често вземаме кредити от банки и небанкови финансови институции. Някои хора предпочитат да заемат пари от свои близки и познати. Има неща […]

Още 

Пари на заем без лице за контакт

Дата: 25.11.2022

Имаш спешен проблем? Искаш незабавно да вземеш пари на заем, за да го решиш, но не искаш никой да знае? Ето как да намериш пари на заем без лице за контакт. Често се случва да изпаднем в ситуация, в която имаме незабавна нужда от пари. Тогава търсим фирма за бързи кредити готова да ни отпусне […]

Още 

Пари на заем срещу лична карта – толкова ли е лесно ?

Дата: 07.11.2022

Едно от най-досадните неща, когато кандидатстваме за заеми е това, че трябва да предоставяме всякакви документи. Това губи от времето ни, а често и от парите ни. Когато кандидатстваш за кредит от банка е нужно да представиш различни документи, за да имаш шанс за одобрение. Институциите за бързи кредити обаче имат улеснена процедура за кандидатстване. […]

Още 

Пари на заем без поръчител

Дата: 31.10.2022

В случай, че се нуждаеш от пари на заем можеш да избираш от различни финансови институции предлагащи заеми. В последните години заемите станаха много известни и лесно достъпни. Можеш да вземеш банков или бърз кредит. Много от финансовите компании вече предлагат дори изцяло онлайн процес. Всичко се случва през интернет от удобно за теб място […]

Още 

Защо да не вземаш пари на заем от лихвари?

Дата: 12.10.2022

В момента икономическата ситуация в страната не е розова. Голяма част от българите получават ниски заплати, а цените на основните продукти и услуги се увеличават ежеседмично. Като добавим и неочакваните проблеми, които не пропускат никого, ситуацията става още по-сложна. Българите са избрали кредитите за основен метод за борба с финансовите кризи. Теглим заеми, за да […]

Още 

{{ article.post_title }}

Още: {{ article.post_date }}

{{ article.post_content.replace(/(<([^>]+)>)/ig, "") }}

Още