Онлайн кредит

До каква степен един онлайн кредит може да замени кредитирането, което изисква присъствието ти? До колко сигурен е?

Какво е онлайн кредит?

В последните години използването на финансови продукти претърпя сериозна трансформация. Това бе повлияно от бързата дигитализация, която вече присъства в почти всяка сфера, както и от нарастващите изисквания на самите потребители, предпочитащи да уреждат повечето си въпроси от разстояние – онлайн.

В резултат на това бяха създадени редица продуктови решения, които можеш да използваш, без да напускаш дома или работното си място, без да се налага да губиш време или да чакаш ред някъде там далеч от мястото, на което се намираш в момента. Сред тези решения е онлайн кредитът – него можеш да усвоиш без да посещаваш офис, като е необходимо само да подадеш заявлението онлайн (през уебсайт на компанията или през нейно приложение) или чрез телефонен разговор с кредитен експерт, който извършва всички необходими стъпки от кандидатстването и всички проверки на предоставените данни.

Онлайн кредитът е продукт, широко достъпен за хора, които предпочитат дистанционно и бързо уреждане на различни финансови въпроси. Това решение се оценява високо и от клиенти, които нямат възможност да се срещат лично с кредитен консултант. Интернет прави кандидатстването за този продукт много по-лесно, като отваря напълно нови канали за комуникация. За да използваш онлайн кредит, трябва само да подадеш заявление, през функционалност на уебсайта на компанията или през нейно мобилно приложение, което заявление се проверява в рамките на няколко минути и веднага след това получаваш становище. Формалностите са минимални, като решението за това дали си одобрен или не става за няколко минути.

При одобрение имаш възможността да подпишеш договора за кредит изцяло дистанционно, като обикновено е необходимо да си създадеш личен профил в платформа на компанията или да свалиш нейно мобилно приложение, ако има такова. Тази възможност ти дава голямо предимство и в бъдеще, като можеш да кандидатстваш отново през профила си, като последващият процес при повечето компании е значително по-лесен и удобен, и ти спестява време.

Как да избера най-добрата оферта за онлайн кредит?

Онлайн кредитът е достъпен за всеки, който разполага с мобилно устройство, валиден и активен имейл адрес, валидна банкова сметка и добра интернет връзка. Изключително подходящ е за хора, които искат да получат средствата бързо и не разполагат с времето да посещават банкови офиси. Онлайн кредитът се характеризира и с много по-бързо отпускане на средствата в сравнение с обикновения бърз кредит.

Същността на онлайн кредита е пълната му достъпност за клиентите. От такъв продукт могат да се възползват, както професионално активни хора, така и пенсионери. За него няма ограничение за това от къде може да кандидатстваш, както и по кое време от денонощието.

двойка чете договор пред лаптоп

Когато сравняваш оферти, трябва да се съсредоточиш върху своята безопасност, т.е. да използваш предложението на фирми с дългогодишен опит. Осведоми се за лихвата, за максималния срок на кредита, както и за възможността за възползване от допълнителни услуги към него. Проучи не само колко е месечната вноска, но и каква е общата сума за връщане.

Пазарът е изпълнен с множество оферти и предложения. Има различни източници за сравнение, като винаги трябва да се стремиш да сравняваш сходни показатели и продукти, за да избереш най-доброто предложение. Например, ако сравняваш оферта на компания, която предлага допълнителни услуги към кредита с такава, която не предлага, то сравнението няма да е при равни условия и няма да можеш да вземеш обективно решение.

Трябва да имаш предвид, че различните компании ползват различни методи за оценка на данните, които предоставяш по време на онлайн кандидатстването. Също така процесите по идентификацията ти са различни при различните фирми. При онлайн кредита е много важна сигурността на личните ти данни и всяка компания следва строго определени правила в тази насока. Това означава, че времето за одобрение и изплащане на парите няма да е еднакво навсякъде.

Основни данни, необходими за онлайн кандидатстване

Кандидатстването за онлайн кредит през уебсайт или приложение изисква от теб повече отговорност и внимание по време на процеса, тъй като ще трябва сам да попълниш всички изисквани данни. Важно е да не подаваш грешни такива, тъй като цялата информация, която предоставиш се проверява автоматично в различни регистри – МВР, НОИ, ЦКР и т.н (в зависимост от процеса на компанията, в която кандидатстваш). Всяка грешка в личната информация, която си предоставил (независимо волна или неволна) ще доведе до отказ по искането ти или ще наложи повторно кандидатстване.

Всяка една компания има строго уредени правила по отношение на данните, които ще изисква от теб. Почти всички компании изискват имена, ЕГН, дата на раждане, номер на лична карта, валидност и т.н. За кредиторите е важна също така и информация за трудовия ти стаж и текущата ти заетост. Повечето компании предлагащи онлайн кредитиране изискват наличие на доказуеми доходи от трудов, граждански договор или пенсия по стаж и възраст. Адресна информация, семейно положение, данни за банкова сметка (ако кредитът ще се превежда по такава) и друга информация са сред най-често необходимите данни на кредиторите.

При онлайн кредитирането през уебсайт или приложение освен, че ще се наложи да предоставиш собственоръчно цялата нужна на компанията информация, ще трябва да се идентифицираш пред кредитора. За целта се използват различни механизми, като набиращи все повече популярност са т.нар. видео идентификации. С помощта на допълнителен софтуер към приложението или платформата, през които кандидатстваш ще трябва да докажеш, че данните, които предоставяш са твои. Обикновено се осъществява видеовръзка, изисква се предоставяне на селфи снимки с личната карта и други. Това е изключително важен процес за всички отговорни кредитни компании, който дава сигурност, както на тях, така и на техните клиенти, че е предотвратена възможността да се злоупотреби с предоставените лични данни онлайн.

В обобщение, при онлайн кредитите се изискват почти същите данни, както например при кандидатстването за бърз кредит в офис, но отделните компании имат въведени допълнителни механизми за твоята идентификация.

 

Каква е сигурността на личните ти данни при кандидатстване онлайн?

Това е един много често срещан въпрос, който си задават все повече кредитоискатели. За да си отговориш на него трябва да направиш няколко лични проучвания и проверки по отношение на кредитора:

  • Надежден ли е и от колко време е на пазара. Компаниите с дългогодишна история със сигурност спазват всички правила за защита на личните ти данни. Небанковият финансов сектор е под строгия надзор на БНБ и всяка една регистрирана и лицензирана от регулатора компания трябва да спазва стриктно законите и изискванията.
  • Има ли опит в онлайн кредитирането. Важно е да проучиш от колко време компанията отпуска кредити онлайн. И този процес, като всички други изисква време и опит, за да бъде максимално подсигурен.
  • Процесът по кандидатстване има ли идентификация. Трябва да проучиш дали кредитора изисква от кандидата да докаже самоличността си, по някои от начините, за които вече споменахме в тази статия.
  • Предоставя ли ти някаква клиентска зона или портал, в който да следиш детайлите по кредита си, след като го усвоиш. Препоръчително е да имаш възможността за профил в такава зона. Така ще имаш достъп до цялата си история с компанията винаги в реално време – кога си кандидатствал, кога си сключил договор за кредит, кога си погасявал вноски, кога си приключил кредит и пр. Компаниите, които предлагат такава клиентска зона, обикновено ще ти предложат значително по-бързо и облекчено последващо кандидатстване, тъй като данните ти от последното кандидатстване ще са налични в профила. Това ще ти спести време, като няма да се налага да въвеждаш отново всички тях, а само ще трябва да ги сверяваш и коригираш, където се налага, например при смяна на лична карта, адрес на пребиваване или други подобни промени от последното кандидатстване.

Знаем, че в онлайн пространството съществуват повече възможности за пробив по отношение на сигурността на личните ти данни и затова е важно да се увериш, че компанията, която си избрал може да ти предложи надеждност и качество. В противен случай, ако оставиш данните си на съмнителна фирма рискуваш значително.

 

Видове онлайн кредити

  • Онлайн кредит на вноски – този вид кредит се изплаща на месечни вноски и обикновено се характеризира с по-голяма сума и срок за изплащане. При него задължително се съставя предварителен погасителен план по месеци, който ти дава яснота кога и по колко точно трябва да плащаш. Някои фирми предлагат възможността и за погасяване на кредита на седмични, двуседмични или други като срочност вноски. Размерът на избраната от теб вноска трябва да отговаря на възможностите ти, за да не допускаш нежелани просрочия и забавяния по кредита. Това ще ти носи различни ползи в бъдеще, като това да влезеш в програмата за лоялни клиенти на компанията, в дългосрочен план ще поддържаш висок кредитен рейтинг в централния кредитен регистър и ще бъдеш значително улеснен при последващо кандидатстване за кредит.
  • Онлайн кредит до заплата – този тип кредит е значително по-краткосрочен, от този на вноски. Също така е и с по-малка сума, която трябва да върнеш до „следващата ти заплата“, както подсказва и името му. В последните години набира все по-голяма популярност и все повече компании, започват да го предоставят като възможност. При него сумата за погасяване се плаща еднократно, като не се изисква погасителен план. Онлайн кредитът до заплата е доста удобен, но трябва да бъдеш изключително внимателен с него. Трябва да го погасяваш коректно, като всеки ден забава се отразява в централния кредитен регистър и ти носи значителни наказателни лихви за просрочие.

 

Отпускани суми и срокове онлайн. Получаване на сумата

Онлайн кредитът се характеризира със значително по-малки отпускани суми в сравнение с останалите бързи кредити. Обикновено, ако кандидатстваш за пръв път сумите са до около 400-500 лева, като всеки последващ кредит вече е за по-голяма сума. Повечето компании на родния пазар имат лимит за отпусканите суми онлайн между 2000 – 3000 лева. Разсрочването по плащанията е в зависимост от това дали кредитът е до заплата или на вноски, като съответно вноските са еднократни, седмични или месечни.

Онлайн процесът позволява получаване на одобрената и приета от теб сума по кредита почти веднага, според възможния метод – банков превод, на каса на Изи пей или друг. Разбира се трябва да имаш предвид неработни и празнични дни, тъй като повечето компании не предлагат изплащане на суми тогава или имат определени ограничения в преводите.

 

Онлайн кредит в ежедневието

Както ще разбереш от статиите на нашия сайт – онлайн кредитът е добро решение за всеки неочакван разход. Ако искаш да научиш повече за този продукт, провери как да кандидатстваш за него. Статиите отговарят и на най-често задаваните въпроси, а именно сумата на заема и разходите, свързани с получаването му. Постарали сме се да представим този и другите видове кредитиране като алтернативи, от които можеш да направиш максимално правилния за теб избор, тъй като вече пазарът е пренаситен от предлагане, и кредиторите, които предоставят цялата информация по достатъчно достъпен и разбираем начин не са много.

Знаем обаче, че живеем не само с финанси, поради което сме подготвили за теб и полезна информация, отнасяща се, наред с други неща и например за най-добрите подаръци, личното пространство или ефективни начини за прекарване на свободното време.

Ако търсиш бърз и удобен начин за получаване на допълнителни пари – възползвай се от услугите на ПРОФИ КРЕДИТ!

Прочети повече

Преглед на други статии от категория "Онлайн кредит"

По пътя към кредита: 3 неща, за които да помислим

Дата: 05.04.2022

Трите най-важни условия за получаване на кредит Мечтаем да обновим жилището си, да отидем на почивка, да пътуваме, да си купим нова кола или просто нова дреха, а парите невинаги стигат. Можем да вземем заем. Добре, лесно е, обаждаме се по телефона, посещаваме офис или попълваме онлайн заявка за кредит, одобряват ни, взимаме парите. И […]

Още 

Къде можем да покараме кънки на лед

Дата: 14.03.2022

Студът все още е тук, но щом се появи слънцето, желанието да се поразтъпчете Ви връхлита веднага. Ледените пързалки са прекрасен вариант да поразнообразите зимните дни. Дали в компанията на приятели, или семейно с децата, приятната музика и глъчката от пързалящи се хора винаги зарежда с добро настроение. Ако имате нужда от нови кънки за […]

Още 

5 съвета как да изберем кредитна компания

Дата: 13.01.2022

Когато избираме компания, пред която да кандидатстваме за кредит, е добре да проверим няколко различни аспекта от дейността ѝ. Ето кои са те Да изберете кредитна компания, която ще отговори най-добре на вашите нужди, е трудна задача. В наши дни броят на подобни компании е огромен, затова и изборът не е лесен. Докато събирате информация […]

Още 

Кога изтегления от вас кредит става предсрочно изискуем и какви са последиците?

Дата: 12.01.2022

Какво означава предсрочно изискуем кредит и как да се справите, ако сте поставени в такава ситуация, научете в тази статия Всеки договор за кредит, без значение дали е сключен с банкова или небанкова финансова институция има т.нар. „клауза за предсрочна изискуемост”. Бъдете много внимателни, когато подписвате договора и се уверете, че сте разбрали добре условията […]

Още 

{{ article.post_title }}

Още: {{ article.post_date }}

{{ article.post_content.replace(/(<([^>]+)>)/ig, "") }}

Още