Бърз кредит - какво е това?

Бърз кредит - особености и как мога да кандидатствам за него? По какво си приличат и по какво се различават бързи кредити и банкови кредити?

Какво е бърз кредит и какво трябва да знаеш за него?

Неизправност на битова техника или автомобил, необходимост от плащане на спешни сметки или непланиран ремонт. Това са едни от най-честите фактори, които неочаквано натоварват неподготвен домашен бюджет. Как да разрешим подобни ситуации? Има много възможности, една от които е бърз кредит. Той е изключително гъвкаво, удобно и достъпно решение. Може да бъде получен в рамките на няколко минути, с минимални формалности. Кандидатстването става през интернет, по телефона или в офис на компанията.

Бързият кредит е форма за получаване на допълнителни пари, независимо от предназначението им. Офертата е широко разпространена на пазара, а популярността ѝ се дължи на минималните формалности и, както подсказва името, на много бързо решение за кредитиране. Това решение е предимно за хора, които се нуждаят от допълнителни пари почти веднага, за да покрият неочаквани разходи или да изплатят други задължения.
Едно от най-достъпните решения е бързият кредит на небанковите институции, отпускан на физически лица. Гъвкавостта на този продукт се състои преди всичко в бързото отпускане на сумата, която ти е необходима в дадения момент. Не са без значение и опростените формалности, които се свеждат основно до попълване на искане за кредит и представяне на лична карта. За сравнение банковите кредити изискват значително повече документи, проверки и най-вече време до отпускането им.
Много хора вероятно се чудят дали бързите кредити са сигурен продукт, тъй като се предлагат от небанкови компании. Няма категоричен отговор на този въпрос, защото всичко зависи от кого заемаш. Регистрираните небанкови финансови институции в България са под надзора на БНБ. Ако се възползваш от предложението на доказани фирми, които са на пазара от много години, то тези бързи кредити са максимално сигурни. Друга е ситуацията обаче със случайни оферти, често предлагани от частни лица или съмнителни фирми. В тази ситуация трябва да си изключително внимателен и предпазлив.

Видове, според начина на изплащане

Това е изключително гъвкав продукт, както по отношение на времето за отпускане, така и по отношение на размера на кредита и възможностите за погасяване, размера на месечните вноски и пр.
В зависимост от начина на изплащане има два вида бързи кредити:

 • Бързи кредити на вноски – все още най-често срещаният, този тип кредит се характеризира обикновено с по-голяма сума и срок за изплащане. При него задължително се съставя предварителен погасителен план по месеци, който ти дава яснота кога и по колко точно трябва да плащаш. Има компании, които могат да ти предоставят възможността да погасяваш бързия си кредит на седмични, десетдневни или двуседмични вноски. Важно е да избереш вида и размера на вноската, който отговаря на възможностите ти, за да не допускаш нежелани просрочия и забавяния. Това ще ти донесе много ползи, като това да влезеш в програмата за лоялни клиенти на компанията. В дългосрочен план ще поддържаш висок кредитен рейтинг в централния кредитен регистър и ще бъдеш значително улеснен при последващо кандидатстване за кредит.
 • Бързи кредити до заплата – този тип кредит е най-краткосрочният на пазара у нас, към момента. Както и подсказва името му, се погасява в периода от „заплата до заплата“. В последните години набира все по-голяма популярност и все повече компании започват да го предлагат. При него погасяването на задължението е еднократно и обикновено не се изисква погасителен план. Този кредит е доста удобен, но трябва да бъдеш изключително внимателен с него. Всяко едно минимално забавяне по плащане може да носи значителни санкции и допълнителни разходи за теб, също така влошава статусът ти в централния кредитен регистър веднага.

Видове, според начина на кандидатстване

Бързият кредит се различава и по това как може да кандидатстваш за него и как бива отпускан:

 • В офис – изисква се да посетиш удобен за теб офис на компанията, където да подадеш заявление за кредит. То се разглежда обикновено за няколко минути и при одобрение можеш да подпишеш договорна документация там на място. След това компанията превежда парите по банковата ти сметка или по друг начин, ако предлага алтернатива за изплащане като изплащане в брой, превод на Изи Пей каса и т.н. Предимствата на този тип кредитиране се изразяват в това, че през целия процес имаш съдействието на кредитен консултант, което намалява значително възможността от грешки.
 • Онлайн – през сайта на компанията кредитор или през нейно мобилно приложение. Повечето компании, които могат да ти предложат подобен тип кандидатстване ще изискват от теб задължително да разполагаш с имейл адрес и мобилен телефон, както и добра интернет връзка. Процесът изисква предоставяне на различни твои лични данни в определена платформа. През цялото време няма участие от страна на кредитен консултант, което пък в някои случаи може да доведе до отказ от кредитиране (например заради грешно въведени данни). При одобрение различните компании предлагат различни процеси по идентификация на самоличността ти. В повечето случаи ще трябва да я извършиш през платформата, от която си кандидатствал.
 • Комбиниран – има компании, които предлагат и вариант, при който може да кандидатстваш изцяло през сайта или по телефона и при одобрение да завършиш процеса в офис на компанията. Тази възможност е по-удобна за много кредитоискатели, тъй като там не се налага да въвеждаш данни сам или да правиш онлайн регистрации, като обикновено диктуваш необходимите данни на консултант по телефона, той прави нужните проверки и ти дава становище в рамките на разговора или няколко минути след него. Така не се налага да се ангажираш с посещаване на офис, ако не бъдеш одобрен.

Кога и колко да поискаш?

Дали ще се спреш на бърз кредит до заплата или на вноски, дали ще кандидатстваш онлайн, по телефона, или ще посетиш офис на кредитора, зависи изцяло от твоите текущи нужди и предпочитания. Най-важното е да се запознаеш с всички условия и да си изясниш всички въпроси предварително. Така ще можеш да избереш най-правилния за теб продукт.

Кога препоръчваме бърз кредит:
За спешна нужда или непредвидени разходи
Погасяването на вноските няма да наруши финансовата ти стабилност
Имаш доходи от договор или пенсия

кога препоръчваме бързи кредити

Кога не препоръчваме бърз кредит:
За покупка на нещо, което не е от първа необходимост
Погасяването на вноските ще наруши финансовата ти стабилност
Нямаш постоянни доходи от договор или пенсия

Бързият кредит се характеризира предимно с по-малки отпускани суми – от 50 до 5000 лева, което е друга отличителна характеристика, спрямо банковия кредит. Повечето компании на родния пазар отпускат суми до около 3000 лева, като лимитите за първи кредит и повторен такъв варират значително. Разсрочването по вноски е в интервалите между 2 и 36, като те са месечни. Според последни пазарни проучвания, най-често българският потребител тегли бърз кредит от около 1000 лева, за срокове между 6 и 12 месеца.

Кога и как може да получиш парите? Обикновено след одобрението се подписва договор, като времето за подписване зависи най-вече от твоята ангажираност. Когато процесът е онлайн можеш да го направиш с няколко клика, но когато е в офис трябва да го посетиш и да разпишеш договора си там. След това парите се превеждат по банковата ти сметка до минути. Повечето компании не предлагат изплащане на кредити в почивните дни и в такива ситуации се налага да изчакаш първия работен ден. Някои компании предлагат и алтернативни методи на изплащане, като в брой в техен офис, към каса на Изи пей, Фаст пей и т.н.

схема на начините на кандидатстване

Какво да търсиш в компанията, предлагаща бързи кредити?

Какъвто и кредитен продукт да решиш да използваш е много важно да се погрижиш за безопасността си и да се увериш, че няма да бъдеш подведен. Компанията, която избереш трябва задължително да:

 • Има стабилна позиция на финансовия пазар. Такива компании ясно се отличават, сред останалите със своята репутация, история и практика на пазара. Компании, които ти се струват съмнителни, трудно можеш да откриеш информация за тях, нямат представителен уебсайт, офиси или контактна информация, не бива да попадат сред възможностите ти за избор.
 • Има дългогодишен опит на пазара. Трябва да бъдеш внимателен и по отношение на това, компанията от колко време се занимава с кредитиране. Дългогодишното присъствие на пазара е сигурен индикатор за надеждност.какво трябва да имат добрите фирми за бързи кредити
 • Има квалифициран и компетентен персонал. Една компания – това са нейните служители и това винаги е показателно за качеството, което можеш да очакваш.
 • Отговорна е към нуждите на различни групи клиенти. Отговорните компании дават възможност за кредитиране на различни типове клиенти – студенти, работещи или пенсионери.
 • Може да предложи гъвкавост при затруднения от твоя страна. Преди да вземеш решение за конкретна оферта, си струва да провериш и дали е възможно да се предоговарят условията на първоначално сключения договор. Това е важно, например при  временни финансови проблеми и невъзможност за обслужване на кредита. Възможностите за отлагане или намаляване на вноски например са изключително полезни при настъпване на неприятни обстоятелства.
 • Цени лоялните си клиенти. Програмите за лоялни клиенти са също положителен показател за една кредитна компания. Поинтересувай се в самото начало дали има такава програма, как ще се променят условията за теб. Продуктите за лоялни клиенти са създадени така, че да те стимулират да бъдеш по-отговорен в обслужването на кредита си. От това може само да спечелиш, в малко по-дългосрочен план.

доволен мъж пред лаптоп

Бърз кредит на практика

За какво мога да използвам бърз кредит? Как да го получа? Колко ще платя за него? Мога ли да го използвам за рефинансиране на кредит от друга институция? Отговори на тези въпроси ще намериш в нашата поредица от статии. В тях обясняваме най-често срещаните въпроси и правим всичко възможно да разсеем възникнали съмнения, свързани с финансовите продукти. Статиите също така ще ти кажат кога можеш да получиш бърз кредит и какви документи ще са необходими.

Информацията е предназначена също така за хората, които търсят интересни идеи за прекарване на свободното време. Имаме идеи за тези, които искат да освежат дома или градината си. При нас ще се намерят идеи и за тези от вас, които се нуждаят от креативни решения за подаръци. Благодарение на нашите съвети, подаръците определено ще бъдат високо оценени! Можем да те посъветваме и как да се развиваш професионално или как да се грижиш за физическото си състояние. Говорим за прости и доказани методи, които можеш успешно да приложиш в уюта на собствения си дом.

Възползвай се от предложенията на ПРОФИ КРЕДИТ България! Присъстваме на пазара повече от 15 години, предоставяйки на нашите клиенти модерни и сигурни финансови продукти. Предлагаме индивидуално отношение и безплатни консултации. Желанието ни да съдействаме и намерим най-правилното за теб решение са фактори, които също не бива да пренебрегваш. Всичко, което трябва да направиш, е да оставиш своето име и телефонен номер на нашия уебсайт. Наш консултант ще се свърже с теб след няколко минути, за да обсъдите възможностите, които можем да ти предложим.

Прочети повече

Преглед на други статии от категория "Бърз кредит - какво е това?"

Бърз кредит до заплата

Дата: 01.12.2022

Заемите се превърнаха в нещо напълно нормално. Ако преди наличието на кредит се свързваше само с хората с по-ниски доходи, днес вече дори милионерите ползват заеми. Това показва, че заемите вече се използват и като дългосрочна инвестиция. Бързите кредити също са в своя бум. Голяма част от потребителите търсят този финансов продукт, поради неговата достъпност […]

Още 

Как да намериш сигурен бърз кредит?

Дата: 29.11.2022

На българския финансов пазар конкуренцията между кредитни фирми е голяма. И банките и небанковите компании предлагат множество кредитни продукти. По-голямата част от българите имат заеми или кредитни карти. Ползваме кредити, за да изпълним целите си, да финансираме образованието и развитието си или пък, за да закърпим бюджета си до следващата заплата. В спешни ситуации най-често […]

Още 

Бърз кредит за ремонт на автомобила

Дата: 21.11.2022

В 21 век повечето хора притежават автомобил. Той улеснява живота ни и ни спестява време. Много по-удобно, бързо и приятно е да се придвижваш с кола, отколкото с градски транспорт. Не е нужно да се съобразяваш с графика на автобуса или трамвая, както и да пътуваш с куп други непознати хора. Да имаш автомобил, обаче […]

Още 

Какво е кредитоспособност?

Дата: 15.11.2022

В момента кредитите са един от най-желаните финансови продукти. Използват се жилищни и ипотечни заеми, бързи кредити, лизинги, кредитни карти, овърдрафти. За да се сдобиеш с заем е нужно да кандидатстваш и да бъдеш одобрен. За да бъдеш одобрен е нужно да отговаряш на условията на финансовата институция в която кандидатстваш. Повечето компании изискват да […]

Още 

Бърз кредит с лоша кредитна история

Дата: 09.11.2022

Бързите заеми са модерен, удобен и лесен начин за финансиране. В последните години търсенето на този финансов продукт се увеличава все повече. Това е така, защото изискванията на банките са строги и много потребители не могат да се възползват от банков продук. Също така бързите кредити се отпускат бързо, без да е нужно да представяш […]

Още 

3 начина да увеличиш шансовете си за одобрение за бърз кредит

Дата: 01.11.2022

Бързите кредити са удобен и лесен начин за финансиране. Голяма част от българите имат ипотечен,бърз, стоков или друг вид заем. Ако имаш нужда от кредит трябва да кандидатстваш и да получиш одобрение. Понякога фирмите за бързи кредити имат строги политики щом се отнася до одобрение на клиенти. Ето няколко съвета как да си надежден кредитоискател […]

Още 

{{ article.post_title }}

Още: {{ article.post_date }}

{{ article.post_content.replace(/(<([^>]+)>)/ig, "") }}

Още