Сигурен бърз кредит

Сигурен бърз кредит - съществува ли и как да го откриеш? Основни характеристики и детайли, на които да обърнеш внимание.

Колко важна е сигурността в днешно време? Животът ни е все по-забързан, ползваме все повече и повече продукти и услуги. Това ни дава нови и различни възможности, но дали не ни прави по-уязвими? Замисляме ли се за сигурността си, особено когато предоставяме лични данни, най-вече в интернет пространството? Важно е да оценяваме колко надежден е посредника, с който си контактуваме, колко надежден е автомобилът, който избираме или колко сигурен бърз кредит сме решили да изтеглим.

Особено чувствителна става темата, когато говорим за кредитиране. Там винаги е нужна една идея повече внимание и информираност. Тази услуга се разви доста през последните петнадесетина години. Важно е да можеш да разпознаваш един сигурен бърз кредит сред множеството предложения на пазара и да правиш правилния избор. Как да се случи това ще разгледаме в информацията по-долу.

Сигурен бърз кредит – съществува ли?

Необходимо е да разясним какво точно представляват бързите кредити, преди да обърнем внимание на това как да предвидим сигурността им. Бързото кредитиране е бранш, който се развива с високи темпове в последно време. Популярността му расте, със сигурност си попадал на различни реклами по телевизията или в интернет, промотиращи различните бързи кредити. Със сигурност имаш близки или познати, които са ползвали или ползват такива.
Забързаното ежедневие, технологичният напредък и завишеното потребление на все повече стоки и услуги в последното десетилетие, също допринесоха за развитието на бързото кредитиране. Нуждата от бързо кандидатстване и усвояване на кредита, което да бъде сигурно и надеждно за теб на всеки един етап изведе на пазара доста фирми за бързи кредити.

Тези кредитори предлагат разнообразни възможности за кандидатстване. Било то онлайн от удобството на твоя дом или работно място. Или по телефона в удобно за теб време. За традиционалистите винаги има алтернатива – посещение на офис на компанията кредитор. При нужда от сигурен бърз кредит винаги може да откриеш подходяща фирма. Самият бранш все още има негативен имидж, но през последните няколко години той се подобрява. Засилва се конкуренцията и това изхвърля от пазара нелоялните и некоректни фирми. Законовите регулации също подпомагат и повишават качеството на бранша.

Кои са кредитните компании, на които можеш да се довериш?

На пръв поглед, когато имаш по-голям избор – изглежда, че е по-трудно да направиш правилния такъв. Вероятно ти се е случвало подобно нещо. Да се колебаеш между предложенията и да ти е трудно да решиш. Когато изборът е за сигурен бърз кредит е необходимо да спазиш няколко ключови правила. Така ще имаш увереността, че си отсял максимално неподходящите оферти и си взел едно добро решение:

Какъв е имиджът на фирмата?

  • Познато име на пазара. Всеки иска да вземе най-добрия бърз кредит. Разпознаваемостта на фирмата е първата стъпка към това. Необходимо е да потърсиш информация сред приятели, в интернет. Важно е да се увериш, че фирмата има присъствие и история, а не е фантом, който до вчера не е бил известен никому. В случай, че не откриваш официален сайт е доста вероятно да поемаш сериозен риск. Трябва да внимаваш и за съмнителни оферти, зад които не стои име на кредитор.
  • Присъствие на пазара. Важно е да проучиш от колко време компанията се занимава с тази дейност. Историята е нещо, което допринася за сигурността. Тук трябва да обърнеш време не само кога е регистрирана фирмата, а от колко време реално извършва тази дейност. Има случаи, в които се закупуват фирми, с целта да се демонстрира по-голяма история, но в действителност нещата са съвсем други. В случай, че компанията е започнала дейност от скоро трябва да си внимателен. Проучи дали поне има представителства в други държави. В сектора е важно да имаш ноу-хау, което не се гради за ден-два. Когато има солидно такова е по-малко вероятно да има съществени пропуски при кредитирането.

Мащаб

  • Международно покритие. Както вече споменахме, ако фирмата има представителства и в други държави от региона или Европа, а не само в България, то това е добър индикатор. Дори и компанията да е от скоро на родния пазар, ако вече има традиции в бранша в други държави, то това е сериозно предимство. Международната група от пазари дава опит, който няма как да бъде натрупан само на родна почва.
  • Национално покритие. Не по-малко значимо е дали избраната от теб фирма развива дейност само в твоя град или покрива по-голям периметър. Компании, които имат мрежа от офиси в по-големите градове винаги са по-надеждни от местните кредитори. Пълното национално покритие пък, включващо и по-малки населени места е сериозен индикатор за надеждност. В случай, че избраната от теб фирма няма възможност за онлайн кредитиране, то клоновата офис мрежа е от изключителна важност. Това ще ти даде възможност да посетиш кредитора, когато имаш въпрос свързан с текущ кредит, нужда от нов такъв или друго. Срещата с представител на фирмата и възможността за обсъждане на различни ситуации, възникващи при кандидатстване и ползването на кредит са незаменими по отношение на сигурност и надеждност.

Основни характеристики на един сигурен бърз кредит

Ключовите показатели на един сигурен бърз кредит могат да бъдат обобщени до:

  1. Кредитната компания. Вече обърнахме внимание на това колко важно е каква фирма ще избереш. Сигурността на кредита в бъдеще зависи от това, така че бъди внимателен. Не се доверявай на всяка оферта. Непознатите за теб фирми първо трябва да станат познати, за да влязат в списъка ти за избор.
  2. Качество при консултирането. Това е показател, който трябва да установиш най-добре лично. Винаги може да посетиш чисто информативно избрания от теб кредитор, да зададеш исканите от теб въпроси. Съди по това как ти отговарят, какво е отношението към теб, колко бързо те обслужват. Не можеш да очакваш сигурност там, където не виждаш такава. Друг вариант е да се допиташ за мнение от близък или познат, ползвал услугата на конкретната компания. Така ще си наясно какво е консултирането без да имаш лично впечатление.
  3. Обслужване след продажбата. Взаимоотношенията ти с кредитора не приключват в момента, в който вече усвоиш кредита. Те траят дълго след това и затова е важно какво ще бъде отношението му и след това. Ако искаш сигурен бърз кредит, както за теб, така и за фирмата трябва да погасяваш коректно задълженията си, съгласно договора. Кредитният консултант трябва да бъде постоянно на твое разположение, да ти напомня за вноски, да те информира за програми за лоялност, в които би могъл да се включиш и пр.

Като допълнение към тези ключови характеристики трябва да кажем, че ти също имаш участие в това да ти бъде сигурен бързият кредит. Не бива да се подвеждаш и да правиш неинформиран избор. Проучи фирмата, питай за всички детайли и условия по кредита. Важно е да знаеш какви допълнителни такси и оскъпявания ще трябва да заплатиш, ако има такива. Кредитният ти консултант трябва да може да отговори на всичките ти въпроси. Едва тогава може да имаш спокойствието, че си направил правилния избор.

инфографика показваща първо да прочетеш и след това да подпишеш

Сигурен бърз кредит – разновидности

Два са основните показатели, които разделят видовете бързи кредити. Единият касае срокът за погасяване на задължението, другият се определя от това как се отпускат кредитите. Много важно тук е изборът да направиш обективно, спрямо собствените си възможности.

Според срока на погасяване, бързите кредити се делят на:

Бързи кредити до заплата.

Продукт, който набра популярност в последните няколко години. Отличава се със сравнително малки суми – до 5-600 лева. Изплаща се за кратък период, обикновено от 15 до 30 дни или така да се каже до „следваща заплата“. Този тип продукт обикновено се ползва за покриване на потребности от по-малък характер. Било то плащане на някоя изненадваща сметка или належащ ремонт. В зависимост от избраната от теб фирма би могъл да се възползваш от редица промоционални условия. Има компании, които дават кредит до заплата без лихва, други за свои лоялни клиенти увеличават сумата, която може да бъде усвоена. Обикновено погасяването на сумата е чрез еднократно плащане. Някои кредитори предлагат отлагане на вноската във времето, срещу допълнително заплащане.

Бързи кредити с месечни вноски.

Продукт, доста идентичен с потребителските кредити на банките. При него размера на отпусканите суми е доста по-голям. В случай, че имаш добра кредитна история би могъл да получиш суми от порядъка на 6-7000 лева, дори и повече. Погасяването на задължението става чрез вноски, които могат да бъдат на седмична, двуседмична или месечна база. Това е дефинирано в предварително съгласуван с теб погасителен план. Ако размерът на вноските не те удовлетворява, може да поискаш друго предложение. С погасителния план по бърз начин може да изчислиш общото задължение по кредита като да сумираш всички вноски. Така, знаейки предварително колко е максимумът ти по това задължение ще имаш спокойствието, че си взел сигурен бърз кредит.

Според начина на отпускане, бързите кредити се делят на:

Кредити, отпускани в офис.

Посещението и кандидатстването в офис е все още по-сигурният процес за личните ти данни. Колкото и да са напреднали технологиите, нищо не може да замени личния контакт. При този вид кредитиране посещаваш офис, виждаш обстановката, запознаваш се със служители от компанията. Предоставените данни от теб се проверяват лично и на момента. Много трудно или почти невъзможно е друго лице да се представя за теб, без да бъде разпознато.

Когато разговаряш лице в лице с консултант би могъл да зададеш всичките въпроси, които искаш. При този процес не се изисква ти да попълваш сам искането за кредит. Тук получаваш пълно съдействие от служител на компанията. По този начин не се изискват допълнителни усилия от твоя страна.

Онлайн кредитиране.

Този вид процес става все по-предпочитан от потребителите. Всичко се случва през твоето мобилно устройство или компютър. В повечето случаи извършваш всичко сам. Тук е важно да разполагаш с добра мобилна връзка и всички необходими данни. Служител на компанията обикновено не участва в процеса по кандидатстване. Някои компании имат намеса на служител при верифицирането на подадените от теб данни. Възможно е той да ти се обади, за да ти зададе няколко контролни въпроса, с които да се увери в самоличността ти.

успешно плащане онлайн през мобилен телефон

Вече има и софтуери, които правят верификацията на идентичността ти. При тях човешка намеса липсва или е минимална. Онлайн кредиторите залагат изключително много на сигурността, и както за теб, така и за тях е важно всичко да е проверено. Това следва да ти дава допълнително спокойствие, че личните ти данни са на сигурно място.

Сигурен бърз кредит – бързо и удобно

Най-вероятно си си задавал въпроса как бързо и удобно можеш да вземеш сигурен бърз кредит. Сега ще дадем малко разяснение и по този въпрос:

Заявка за кредит. Всички отговорни кредитори имат уебсайт, през който може да се подават заявки за кредит. Обикновено заявката изисква малко данни от типа на име, телефон и/или мейл. Тази практика се ползва от компании, които кредитират офлайн. Тук служител на компанията обикновено ще ти се обади на подадения телефонен номер и ще ти предложи кредита по телефона или ще те покани в офис. Самото искане за кредит може да бъде попълнено отново по телефона или на място в офис.

Онлайн апликация за кредит. Тук бързината зависи почти изцяло от теб, а удобството е в това, че можеш да го правиш от всяка предпочитана от теб точка. Ще се наложи да попълниш определен набор от лични данни, през интерфейс на сайта на компанията. Ключов момент преди да предоставиш каквато и да е информация е да се увериш, че сайтът е сигурен и има SSL сертификат. Това ще ти гарантира повече сигурност.

инфографика за разлики апликация и заявка

Достъпност на сигурното кредитиране

Лицензираните и отговорни кредитори у нас кредитират само лица навършили 18 години. За да подсигури сигурен бърз кредит всяка компания прилага правила и политики, съгласно закона. Така се ограничава рискът от злоупотреби и измами. Стриктните политики на компанията биха могли и да предпазят клиентите от задлъжняване и попадане в дългова спирала. На всеки може да се случи да изпадне в нужда, но в повечето пъти именно кредитните институции са тези, които предвиждат бъдеща прекомерна задлъжнялост и могат да стопират процеса, като не отпуснат желания заем.

Има фирми, които не кредитират безработни лица или лица без доказуеми доходи. Това също е превантивна мярка, както за сигурността на компанията, така и за клиента.

Друг тип фирми пък имат изискване за праг на доказуемия доход, под който не отпускат финансиране. Всичко естествено зависи от фирмата, и както вече казахме от нейните правила и политики.

Сигурен бърз кредит още сега

Надяваме се тази информация, която предоставихме по-горе да ти бъде от полза в бъдеще. Ако следваш основните съвети и внимаваш за детайлите, на които обърнахме внимание не би следвало да имаш проблеми. Ще можеш да правиш по-информиран избор и няма да се безпокоиш къде са личните ти данни и кой има достъп до тях. По този начин би могъл да кандидатстваш за сигурен бърз кредит още сега.