Традицията на бакшиша

Традицията на бакшиша

Според най-разпространената теория за произхода на бакшиша се смята, че тази традиция датира от 18 век, когато представителите на английската аристокрация са се срещали на чаени партита. За да демонстрират желанието си да бъдат обслужени с предимство са поставяли монета на малките дървени табли, които стояли на всяка маса. Върху таблата била изписана абревиатурата „T.I.P.S.” („To Insure Prompt Service”), което в буквален превод означава „да се осигури бързо обслужване.Самата дума бакшиш е с персийски произход и означава дар, давам, допълнително, даром.

Допълнителното възнаграждение за качествените услуги в хотела, ресторанта или в таксито днес e едва ли не задължително и тази практика е разпространена в цял свят. Препоръчително е при пътуване в чужбина да се информирате какви са местните обичаи и особености, свързани с даването на бакшиш, за да избегнете неловки ситуации.
В някои страни има регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал, в други държави пък се смята, че бакшиш се дава като възнаграждение за добро обслужване и клиентът сам трябва да реши дали дали да остави бакшиш и в какъв размер.

Бакшишите по света

Πpeз 1955 г. във Фpaнция e пpиeт зaĸoн, cпopeд ĸoйтo дoпълнитeлнoтo възнaгpaждeниe зa oбcлyжвaнe ce вĸлючвa в cмeтĸaтa. Цeлтa e билa дa ce yвeличaт зaплaтитe нa cepвитьopитe и тe дa cтaнaт пo-мaлĸo зaвиcими oт нacтpoeниeтo нa ĸлиeнтитe. Франция се смята за най-скъпата европейска страна по отношение на бакшишите. В повечето заведения в менюто е включена такса обслужване от 15-16% от сумата на поръчката.

В САЩ и Канада е прието да се оставят доста големи бакшиши в размер на 25% от сметката, но сумата все пак зависи от равнището на ресторанта и от качеството на обслужване. Правилото е, че колкото по-голямо и по-скъпо е заведението, толкова повече бакшиш трябва да оставите.

В Англия в ресторантите бакшишът е в размер на 10 до 15% от сметката. В хотелите е прието да се даде на пиколото по един паунд за всеки куфар, а на таксиметровия шофьор обикновено оставят рестото.

В пъбовете и баровете в Ирландия  не е прието да се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да се отблагодари за доброто обслужване на бармана го черпи с едно питие.

В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено влиза в сметката и там няма нужда да мислите за бакшиш. Ако все пак сте толкова доволен от обслужването, че искате да оставите бакшиш, можете да благодарите с около 5% от сметката.

Даването на голям бакшиш не е типично и за Германия и Австрия, но е желателно да се оставят около 5 до 10 процента от сметката.

B Cpeдизeмнoмopcĸитe cтpaни xopaтa ocтaвят бaĸшиш oт oĸoлo 10% oт cмeтĸaтa. B Иcпaния, Итaлия и Гъpция oбиĸнoвeнo пъpвo ce плaщa cмeтĸaтa, a cлeд тoвa ce ocтaвя бaĸшиш oтдeлнo.

В Китай и Япония не е прието да се дава бакшиш. В Япония бакшишите не само не са задължителни, а и на много места ще ви откажат да ги вземат. Допълнителното заплащане за обслужването не е част от японската култура. Ако все пак държите да изразите благодарността си, поставете парите в плик.

Законът в Швейцария задължава всички бакшиши да се включват в цената. Туристите не са задължени да оставят допълнителни суми за обслужването, още повече че работещите в сферата на услугите получават много добро заплащане.

Жестът на даване на бакшиш има своите тънкости. За да се чувствате комфортно и да го практикувате с лекота и увереност са необходими практика и известни познания и култура.