Facebook Pixel

​Съвети за безопасно шофиране през лятото

Ето няколко съвета, с които можете да си спестите много главоболия през лятото, ако пътувате с автомобил

Лятото е любим сезон на повечето от нас и една от причините е хубавото време, което ни предразполага да предприемаме повече и по-дълги пътувания. Дългите и светли летни дни обаче не бива да ни карат да подценяваме рисковите ситуации на пътя. Затова сме подготвили няколко съвета с помощта, на които безпроблемно и сигурно да стигнето до следващата лятна дестинация.

Тръгнете на път с добре охладена кола.

Подсигурете си възможно най-удобното пътуване като избегнете да шофирате кола, в която можете да сготвите без проблем едно бързо ястие. Тежкият въздух, парещите седалки и волан едва ли ще ви помогнат да се съсредоточите върху пътя. Така че, преди да поемете на дълъг път, охладете добре колата и се постарайте да поддържате температурата около 23-25 градуса.

Не пропускайте да проверите и нивата на течностите в автомобила, позицията на огледалата и най-вече слънчевите си очила.

Проверете състоянието на гумите.

Проверката на гумите е от съществено значение, преди лятното пътешествие. Ако гумите на автомобила са вече повредени, виждате малки цепнатини или имат ниско налягане, по-високите температури през лятото ще увеличат риска от спукване в движение. Помпайте летните гуми с азот, за да елиминирате температурните разлики, които се получават вследствие от високата температура на асфалта и въздуха. Задължително е да разполагате с резервна гума.

Разпределете правилно багажа.  

Съобразете багажа, който искате да вземете с размера на багажника си. Правилото при подреждане на багажа е най-тежките предмети да се поставят най-вътре и най-ниско, а най-леките съответно във външните части на автомобила. Така се редуцира негативния ефект от допълнителните килограми върху управлението на автомобила. Преди да тръгнете, уверете се, че няма свободно движещи се тежки предмети, които биха могли да ви застрашат допълнително в случай на инцидент.

Комплект за оказване на първа помощ.

Не тръгвайте на дълъг път без аптечка и пожарогасител. Слагайте ги винаги на достъпно място, за да може бързо и лесно да достигнете до тях в случай на необходимост.

Колани.

Слагайте колан винаги, когато шофирате, и изисквайте от возещите се да правят същото. Ако возите малко дете, уверете се, че детското столче е в изправност и добре закопчано. Предпазният колан е животоспасяващо средство, което намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента в случай на пътен инцидент.

Време за почивка и храна.

Подсигурете си достатъчно време за сън преди тръгване на дълъг път. Преумората е една от най-честите причини за катастрофи, видимо и от последните пътни инциденти в страната. Внимавайте какво ядете, не прекалявайте с количествата храна и алкохол вечерта преди път.

Дистанция.

Спазването на дистанция е едно от златните правила за безопасно пътуване. Лятото изобилства от разнообразие на превозни средства около нас - мотоциклетисти, колоездачи, а отскоро и електрически тротинетки, както и повече пешеходци.

Важно е да спазвате подходяща дистанция и винаги да сигнализирате намеренията си преди да смените лентие или да се включите в трафика, за да могат останалите шофьори да намерят безопасна позиция за тях в пътната лента.

Скорост.

Винаги следвайте ограниченията за скорост на пътя. Бъдете отговорни, не се впускайте в безсмислени състезания с тези, които бързат, за да стигнат 15 минути по-рано. Съобразявайте се с пътната настилка. Определяйте скоростта според вашата индивидуална подготовка, така че да можете да спрете на безопасно рзстояние, за да избегнете рискови ситуации.

Спокойствие и концентрация.

Докато сте зад волана, се стремете да останете спокойни, да не се поддавате на провокации от страна на други шофьори и не позволявайте на вашите спътници да Ви разсейват прекомерно с разговори и шум.

Надяваме се, следвайки нашите съвети, да прекарате безпроблемно лято и да посетите набелязаните от Вас места. В случай, че Ви е необходимо допълнително финансиране на предстоящите Ви летни приключения, винаги можете да се възползавате от бърз кредит то ПРОФИ КРЕДИТ България.