Facebook Pixel

Пет идеи за пълноценна, но нискобюджетна Коледа

Пет идеи за пълноценна, но нискобюджетна Коледа

Коледа вече чука на вратата – коледни песни звучат от всички страни, пъстри лампички проблясват зад всеки ъгъл, а усмивките по лицата стават все по-често явление. Докато се готвим за светлите празници обаче, важно е да не забравяме да съобразим разходите си със състоянието на нашите лични финанси. За щастие, с малко планиране пълноценното прекарване на празника е постижимо и със по-ограничен бюджет. Ето няколко ефективни идеи, с които можете да си помогнете:
 

Предварително определете бюджет за подаръците

Коледните подаръци са чудесен начин да зарадваме близките си, но ако не внимаваме, могат задълго да нарушат баланса на семейния бюджет. Помислете добре с каква сума разполагате и кои са хората, които е важно да поздравите и зарадвате за празника. Предварителното планиране ще ни ориентира колко можем да си позволим да похарчим на подарък, а и ще предотврати неудобството от това да се окаже, че сме пропуснали някого. 
 

Използвайте кредитите разумно

Разбира се, винаги е най-добре да пазаруваме със вече спестени пари. Не винаги обаче ситуацията го позволява, а някои поводи не могат да бъдат отложени. Ако се налага да си помогнете с кредит, уверете се, че познавате добре неговите условия, за да не рискувате да се окажете изненадани. Помислете от колко точно се нуждаете и не теглете повече, отколкото е необходимо. Планирайте внимателно и изплащането на сумата – ако тя надвишава 30% от месечните ви приходи, вероятно е добра идея за заложите на изплащане на вноски.
 

Подарете кулинарни изкушения

Домашно приготвените лакомства са един ниско-бюджетен вариант, с който можете да внесете уют и коледно настроение в празника на близките си. Можете да заложите смело на коледни сладки в празично украсена кутия, а защо не и красиви бурканчета с ароматно плодово сладко. Ако не искате да губите излишно време във кухнята, има и още по лесни варианти: изберете добра рецепта за сладкиш и подредете всички съставки, нужни за приготвянето му в буркан. Така ще ви остане да добавите единствено красива панделка и евентуално, картичка със инструкции.
 

Заложете на сантименталните подаръци

Често за най-близките се оказва най-трудно да измислим добър подарък. Ако разполагаме с ограничен бюджет обаче, смело можем да заложим на по-лични и сантиментални подаръци за любимите си хора. Какъв по-добър повод от Коледа да направим красив колаж с общи снимки от съкровените си моменти задно? Тази идея може лесно да бъде приложена и под формата на календар за седващата година, а защо не и красива кутия, пълна с щастливите ни спомени, изписани на малки картички. Този тип подаръци няма да ви струват много, но са безценен жест, който никога не остава незабелязан.
 

Украсете дома с въображение

По време на празниците, красиво аранжирания дом вдига настроението още с престъпването на прага. Не е нужно обаче да харчим сериозни суми за скъпи играчки и бляскави гирлянди, за да постигнем търсения празничен уют. Отделете си малко време, за да развихрите артистичната си страна и да направите коледната декорация сами или със семейството. Ако имате деца, за тях това ще бъде истинско приключение, а дори и за възрастните има страхотен релаксиращ ефект. Можете да изрязвате хартиени снежинки, да изработвате усмихнати снежни човеци и още какво ли не – в интернет ще откриете хиляди добри идеи за декорация, а и резултатът ще бъде много по-оригинален.