Facebook Pixel

​Осем начина да харчим по-малко през годината

Осем начина да харчим по-малко през новата година

Резултати от изследвания показват, че 25% от обещанията, които хората правят в навечерието на новогодишните празници, са да харчат по-малко и да спестяват повече през следващата година. Казано по друг начин, да изградят полезни навици, свързани с управлението на личните си финанси. Предлагаме Ви няколко съвета, които да следвате през 2019 г., за да управлявате доходите си по-ефективно. 
 

Направете задълбочен преглед на разходите 

Преди да намерите начин да харчите по-малко, първо трябва да знаете колко харчите и за какво. Върнете се няколко месеца назад и направете списък с нещата, за които сте отделяли средства. Така ще разберете имате ли навика да правите непланувани харчове, за какво обикновено давате пари, колко често си позволявате неща, от които нямате реална нужда и т.н. 
 

Запитайте се от какво наистина се нуждаете

За да се научите да пестите, е задължително да се научите да правите разлика между това, от което се нуждаете и това, което в даден момент ви е хрумнало, че искате, т.е. да разграничавате нуждите от желанията. Трудно упражнение, но не и невъзможно за изпълнение. Повечето хора се нуждаят основно от здравословна храна, възможност да покрият месечните си разходи за вода, отопление и транспорт, такси за обучение и разходи свързани със здравето. Всичко останало, за което харчите пари в ежедневието е предимно в резултат на вашите моментни желания. Добре е да прецените от кои от тези желания може да спестите или да се откажете напълно от тях.
 

Съставете месечен бюджет

сметки, разходи, бележка, разписка, тетрадка, молив, ръка
Повечето от нас искат да се научат да управляват разумно разходите си, но не знаят откъде да започнат. Най-добрият старт е създаването на месечен бюджет. Направете таблица с месечните приходи и разходи и я попълвайте редовно. Така винаги ще знаете какво харчите и с какви пари разполагате в конкретния момент. С това упражнение ще изучите и навиците, които сте изградили относно харченето на пари и ще видите дали се налага да промените нещо. 
 

Планирайте непредвидени разходи

Колкото и добре да сте изготвили личния си бюджет и дори да го следвате стриктно, винаги може да изкочи нещо непредвидено като спешен ремонт или здравен проблем. Замислете се за подобни ситуации, когато правите бюджета и оставете графа „непредвидени”, в която да заделяте колкото ви е възможно, за да сте поне малко подготвени в случай на извънреден харч. Така в непредвидени ситуации можете да си спестите кандидатстването за бърз кредит.
 

Следвайте правилото „седмица без харчове”

Един от най-добрите начини да започнете да пестите е да въведете правилото „седмица без харчове” и да го следвате стриктно. Това означава, че през тази „седмица без харчове” ще се придържате само към най-необходимото за вас. Например, ще ходите пеша или с колело на работа, няма да обядвате или вечеряте извън дома, няма да ходите на бар или кино. Целта на това упражнение е да направите преценка на харчовете си и да потърсите възможност за по-евтини алтернативи, ако ситуацията позволява.  
 

Спестете бонусите

Ако сте от късметлиите, чиято работа предоставя възможност да получават бонуси, заделяйте настрана полученото възнаграждение веднага. След като досега сте живели нормално без този допълнителен доход, значи може да не харчите полученото на момента. По-добре ги заделете и ги похарчете в момент, когато това наистина ще е необходимо. 
 

Бъдете изобретателни и търсете нови възможности

Докато се стараете да харчите по-малко и да пестите, не трябва да се отказвате тотално от всичко, което ви забавлява и радва. Просто е добре да се замислите как да го осъществите, с по-малко разходи. Например, вместо да плащате такси за скъп фитнес, спортувайте в парка. Организирайте вечери с приятели вкъщи, на които всеки да донесе нещо сготвено, вместо да ходите на ресторант. Откажете се от разточителните отбелязвания на рождени дни и ги заменете с гости вкъщи или някое място, за което не се плаща вход, консумация и т.н. Вместо едноседмична почивка в чужбина, отидете на дълъг уикенд, като следите за промоции на самолетни билети и хотели или пък опознайте родните места. Посветете усилията си на това как да обогатите и разнообразите самото преживяване с хората около вас, а не да следвате сляпо всичко, което модата в момента налага. 
 

Учете се как да боравите с пари

За да може наистина да станете по-добри в управлението на личните си финанси, вие се нуждаете и от обучение. Добре би било да отделяте по 30 минути седмично, в които да научавате неща за парите като цяло. Четете статии, търсете съвети от експерти,  допитвайте се до хора от обкръжението си, за които знаете, че са компетентни по темата. Колкото по-разнообразни са източниците Ви на информация, толкова по-добри ще ставате във вземането на решения относно личните си финанси.