Едва 25% от домакинствата у нас спестяват всеки месец

Българските граждани заделят средно 146 лева месечно, показва проучване на ПРОФИ КРЕДИТ

Едва 23% от българските домакинства спестяват на месечна база, показва проучване на компанията за потребителски кредити ПРОФИ КРЕДИТ. По този показател България се нарежда на последно място в сравнение с Полша (35%), Словакия (50%) и Чехия (53%). Средната сума, която сънародниците ни отделят настрани, е средно 146 лева месечно.

Според данните от проучването, 24% от анкетираните споделят, че успяват да отделят под 50 лева всеки месец. 37% от българите успяват да спестят между 51 и 100 лв.на месец, а едва 15%от сънародниците ни са тези, които си позволяват да заделят настрани между 101 и 200 лв. От месечния бюджте. Една четвърт от всички български домакинства успяват да спестят над 200 лева месечно, споделят анкетитаните. 

Резултати показват, че средната сума, с която българските домакинства разполагат за свободно харчене, след като от месечния семеен бюджет се извадят разходите за храна, битово потребление, детски и транспортни разходи, е точно 185 лв или 94 евро. Този показател поставя българските граждани на последно място, нареждайки се след гражданите на Полша, които разполагат със 103 евро на месец. За сравнение, чехите имат на разположение 119 евро, а словаците – 123 евроБългарските домакинства-спестени пари
Подробните данни разкриват, че половината от анкетираните, т.е. 50% от всички, включили се в анкетата, разполагат със сумата от 100 лева за лично ползване всеки месец. Само 3% от българите разполагат с повече от 1000 лв. личен месеч бюджет за свободно ползване.

Любопитни данни показват резултатите при проучването на категории за пазаруване, които носят удоволствие на българите. Анкетираните харчат най-често свободните си пари за детски стоки (81%), както и храни и напитки (81%), 65% изпитват удоволствие при закупуването на дрехи, 61% дават средства за почивки, 58% намират удоволствие при закупуването на технологични продукти. Половината от анкетираните предпочитат да отделят средства за култура, а още почти толкова (48%) намират удоволствие при харченето в барове и ресторанти. 

Спортните артикули не са сред предпочитаните от българите стоки, за които да изразходват свободните си пари - 54% казват, че въобще не отделят средства за тях, а други 11% го правят, но без това да им носи удоволствие. 
На въпрос: "За какво биха похарчили 700 лв., ако ги получат безвъзмездно?", българите поставят на първо място почивката (41%), битова техника (17%) и технологични продукти (13%). Девет процента се фокусират върху облеклото и още толкова - върху детските стоки, 8% биха ги изхарчили за храна и напитки. За спорт, култура или ресторанти сумата биха изхарчили по 1% от участвалите в анкетата български граждани. 

„Резултатите от проучването ни потвърждават факта, че има остра нужда от повишаване на финансовата култура на българите по отношение на личните и семейните финанси. Все пак, в сравнение с останалите държави, участвали в проучването, разликите не са драстични и можем да говорим за общоевропейска потребност от съвместна работа между корпоративния, държавния и медийния сектор в образоването и информирането на населението за отговорното потребление на свободните финанси на домакинствата“, сподели Ондрей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ в Европа

Резултатите от проучването показват, че при нужда, 28% от българите взимат пари назаем от членове на семейството, 29% от свои приятели. Десет процента от българите биха се обърнали към небанкови финансови институции и това е най-високият показател сред четирите страни – Чехия (6%), Словакия (5%), Полша (7%). Към банкови институции се обръщат 33% от българите, което е най-ниският процент в сравнение с Полша (40%), Чехия (40%) и Словакия (42%). 

Чехите са най-предпазливи, когато става въпрос за кредити – една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми. В България една пета от хората твърдят, че никога не биха взели кредит, а други 10% нямат проблем с това.

Изследването на ПРОФИ КРЕДИТ в четирите страни показва още, че българските граждани имат най-малко познания как да проверяват своя кредитен статус – 49%, в сравнение с 59% в Чехия, 61% в Словакия и 72% в Полша.