Facebook Pixel

Как да пазаруваме разумно в условията на извънредно положение

Препоръки за разумно пазаруване в условията на извънредно положение

В момента населението на България, както и целия свят са изправени пред безпрецедентна ситуация, породена от пандемията COVID 19.  В много държави по света властите са наложили рестриктивни мерки с цел ограничаване разпространението на коронавирусната зараза. В България също беше въведено извънредно положение, което ограничи до голяма степен свободното придвижване на хората и техните социални контакти. На бизнеса и на потребителите се налага да се адаптират към кризисните условия, да бъдат по-гъвкави и да променят своите навици за пазаруване.

Първосигналната реакция на хората беше да се втурнат към магазините, за да се запасят с хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Този вид поведение се наблюдава в повечето страни, засегнати от коронавируса. 

Ще се опитаме да Ви дадем няколко препоръки за разумно пазаруване в условията на извънредно положение:

Съставете примерно меню за седмицата
В настоящите условия на извънредно положение е препоръчително пазаруването за няколко дни напред.  По този начин няма да Ви се налага да излизате често и да посещавате обществени места с голяма концентрация на хора.

Направете си списък за пазаруване 
Преди да отидете в магазина отделете достатъчно време, за да обмислите и съставите списък с продуктите, които са Ви необходими и се придържайте към него. Това ще Ви спести, както дълго и хаотично лутане в магазина, така и купуването на ненужни продукти.

Пазарувайте само това, което наистина Ви е необходимо 
Не се поддавайте на паника и планирайте разумно разходите си. Старайте се да мислите трезво и да не се презапасявате ненужно. Подсигурете си известно количество трайни продукти като брашно, ориз, захар и не забравяйте да следите за срока на годност на продуктите, които купувате.

Пазарувайте онлайн, за избегнете ненужни контакти
В последните години онлайн пазаруването става все по-популярно по целия свят, включително и в България.  Все повече са търговците, които предлагат възможност за онлайн пазаруване не само на дрехи, обувки и техника, но и на различни хранителни стоки и продукти за домакинството с възможност за директна доставка до дома. В настоящата ситуация, при която експертите препоръчват спазване на социална дистанция, онлайн пазаруването, освен че ще Ви спести време, ще намали значително контактите с хора и струпването на потребители в магазинната мрежа.
 

Не правете излишни разходи
Изолацията вкъщи и нарушаването на обичайния ритъм на живот кара много хора да изпадат в състояние на скука и отегчение. Постарайте се да не се отдавате на безконтролно онлайн пазаруване. Търсете варианти за запълване на времето, което се налага да прекарате затворени вкъщи с полезни дейности като например четене на книги, гледане на филми, пролетно почистване на дома, спортуване, учене на език, преминаване на онлайн курсове и обучения и много други самоусъвършенстващи занимания, които бихте могли да намерите в интернет пространството.

Старайте се да плащате навреме битовите си сметки и да обслужвате редовно кредитите си
Не позволявайте натрупването на разходи, които ще натоварят бюджета Ви в бъдеще и ще Ви поставят в ситуация на неплатежоспособност. Ако условията по кредита Ви позволяват отлагане или намаляване на вноски, сега е момента да се възползвате от тези възможности.

Да си пожелаем бързо отминаване на сегашната кризисна ситуация с минимални отражения върху икономиката на страната и благосъстоянието на обществото ни. Дано след края на тези трудни моменти всички бъдем здрави, по-осъзнати, отговорни и дисциплинирани.