Facebook Pixel

Как да бъдем ефективни, когато работим от вкъщи

Работите от вкъщи? Вижте няколко съвета как да го правите по-добре.

В настоящата ситуация на глобална здравна криза и препоръки за социално дистанциране, на много бизнеси се наложи да потърсят възможности да продължат да функционират и да прибегнат до все по-широкото използване на т.нар. хоум офис или работа от вкъщи за своите служители. 
За една част от хората дистанционната работа не е нещо ново, но за голяма част от служителите, които са свикнали ежедневно да споделят офис пространство с колегите си, тази адаптация и трансформация на работния процес е предизвикателство. Едни от най-честите трудности, с които се сблъскват, са липсата на концентрация, способност за приоритизиране на задачите и спазване на крайни срокове. 
 
За да бъде максимално продуктивна работата Ви в условията на домашен офис е препоръчително да следвате няколко основни правила:
 
Обособете си работна зона
Работата от дивана или леглото може да Ви се струва привлекателна, но от гледна точка на продуктивност, това не е най-доброто решение. Позиционирайте домашния си офис на светло място и използвайте удобен стол, бюро или маса. Старайте се да поддържате работния си кът подреден и не го затрупвайте с излишни вещи.  По този начин мозъкът знае, че трябва да превключи в работен режим и вероятността от разсейване е малка. 
 
Настройте се на работна вълна
Едно от предимствата на работата от вкъщи е това, че може да поспите до по-късно, избягвайки дългото приготвяне сутрин и пътуването до работа. За да сте продуктивни в домашни условия обаче е необходимо да се настроите на работна вълна. Затова е препоръчително да станете по-рано, да сте облечени подходящо, да сте закусили и пили кафе преди да започне работния Ви ден.
 
Приоритизирайте задачите си
Правилното разпределяне на времето и планирането на задачите за деня е от ключово значение, за да бъдете максимално ефективни при изпълнение на служебните си задължения. Това е още по-важно, когато работите от дома си. Започвайте всяка сутрин със списък на важните неща, които трябва да направите и отбелязвайте срок за тяхното изпълнение. Ако планирате разумно времето си, тогава то ще Ви бъде достатъчно за изпълнение на всички задачи. 
 
Определете си време за почивка
Когато работите в  офис, работата Ви бива прекъсвана от много неща – разговор с колеги, делови срещи, обедна почивка и др. Когато обаче работите от вкъщи, може да прекарате дълго време без да станете и да се отделите от лаптопа си. За да поддържате добро нивото си на концентрация и работоспособност е добре да правите кратки почивки на всеки час/два. Продължителната работа зад бюро може да доведе до вредни за здравето последствия като стрес, обездвижване, гръбначни изкривявания, напрежение в очите и шията.
 
Докато работите в условията на хоум офис поддържайте добра физическа форма и тонус с няколко лесни упражнения:
 
  • Разтягайте се. Давайте почивка на тялото си от рутинната поза поне по веднъж на час. Протегнете ръце, направете кръгови движения с главата, разтегнете до край краката си, завъртете китки.
  • Стягайте и отпускайте коремните мускули, докато не почувствате напрежение в тях. Повдигайте и изпъвайте краката си така, че да отпуснете схванатите мускули.
  • За да отпуснете мускулите на врата, последователно накланяйте главата си наляво и надясно, като се опитвате да достигнете раменете. Наклонете глава бавно напред към гърдите и за финал я завъртете от ляво на дясно.
  • В седнало положение изправете гърба, хванете ръцете си и ги изтеглете нагоре над главата. Наклонете ханша бавно вляво, после вдясно, за да раздвижите мускулите на гърба и подмишниците.
  • За да отпочиват и очите Ви, от време на време отмествайте поглед от екрана и фиксирайте някой далечен предмет.
     
В последните години опцията за работа от вкъщи се предлага от все повече компании, а гъвкавостта на работното време и постигането на баланс между личния и професионален живот като цяло прави служителите по-удовлетворени и по този начин по-мотивирани. 
За работодателите прехвърлянето на служителите в режим "домашен офис" може да намали значително  разходите за наем на офис и паркоместа, електроенергия, гориво, консумативи и други, да им предостави възможности за оптимизиране на бизнес процесите в организацията и разпределяне на допълнителни ресурси за развитие на дейността им.