Facebook Pixel

​Интересни коледни обичаи и традиции по света

Интересни коледни обичаи и традиции по света

Коледа и Нова година са празници, които за нас, българите, са силно очаквани и съпътствани от множество приготовления - от празничната украса в дома, през трапезата за Бъдни вечер до ефектната заря в Новогодишната нощ. Как празнуват различните нации по света и какви са специфичните традиции и обичаи, свързани с Коледа и посрещането на Новата година,  ще прочетете в следващите редове.
 

Украсяване на елхата с кисела краставичка

В Германия има традиция, според която последния орнамент, който се поставя на коледната елха е стъклена играчка с формата на кисела краставичка. Обикновено се закача така, че да е скрита, а и зеления ѝ цвят я прави допълнително по-трудна за откриване. Традицията повелява детето, което първо открие киселата краставичка в Коледното утро да получи специален подарък и да бъде орисано с късмет през цялата година. Оказва се обаче, че тази стара немска традиция е позната на едва 8% от днешните германци, но за сметка на това се практикува доста често от американците.
 

Празнична вечеря с KFC

Коледа не е официален празник в Япония, но въпреки това се отбелязва от много хора. Интересното при тях е, че Коледа акцентира върху романтичната любов и е нещо като Свети Валентин за западняците. На този ден влюбените са заедно и си разменят малки подаръци и сладкиши. Коледната им вечеря пък почти задължително е в KFC, защото според вярванията на японците, трябва да се яде пържено пиле в празничната нощ. По-късно вечерта родителите оставят подаръците на децата върху възглавниците им, докато спят. 
 

Сутрешно каране на кънки

В Каракас, Венецуела, се е превърнало в традиция, хората да отиват на сутрешната коледна литургия в църквата на кънки. Причината за това са огромните неудобства и тежък трафик по пътищата, които са принудили властите да забранят моторните превозни средства да се движат по улиците на града преди осем сутринта. Друга теория твърди, че карането на кънки е алтернатива на зимното пързаляне по снега, тъй като в тази част на годината температурите във Венецуела са около 30 градуса. метла, криене на метла, зелена ограда, метла за двор, традиции в норвегия, традиции с метла

В наши дни, ако сте в Каракас на Коледа, може да видите огромни колони от хора, каращи кънки, отправили се към църквата. 
 

Криене на метлата

В Норвегия вярват, че коледната нощ съвпада с пристигането на злите духове и вещици. Това е нощта, в която те излизат от своите скривалища в горите и тръгват да търсят метли по домовете на хората, които да яхнат. Ако на Коледа откриеш, че метлата ти е открадната, това вещае много лош късмет. Затова в нощта на Коледа, преди да заспят, норвежците скриват добре всичките си метли, а родителите излизат навън и правят един изстрел с оръжията си, за да изплашат злите сили, които са се стаили наоколо.  
 

Гадаене за брак

Коледното утро в Чехия е моментът, в който неомъжените жени гадаят какво ще им се случи през следващата година. Сутринта на Коледа те застават с гръб към входната врата на жилището си и хвърлят през рамо обувка. Ако обувката падне и върхът ѝ сочи вратата, то през следващата година ще получат предложение за брак. 
У нас подобни традиции няма, но пък си имаме баницата с късмети. Така че Ви пожелаваме да изтеглите късмета, който най-много искате.