Facebook Pixel

​Пет филма, съдържащи полезни финансови съвети

Пет филма, от които можем да извлечем полезни финансови съвети

Филмите са измислени, за да ни забавляват, информират и дори да ни научат на нещо. На Вашето внимание ще представим пет кино творби, от които може да извлечете полезни уроци за значението на парите и боравенето с тях. 

Кариеристът („The Company Men”)

Историята ни запознава с Боби Уокър, служител в голяма корабостроителна компания, която претърпява огромни загуби по време на финансова криза, и той е съкратен. В резултат, Боби е принуден да се откаже от членската си карта за клуба на богаташите, да продаде поршето и огромната си къща. Заедно със съпругата и децата си се местят да живеят при родителите му. От човек, свикнал да получава шестцифрена заплата, той се превръща в обикновен работник. След като преминава през множество перипетии, е нает от един от бившите управители на фалиралата компания, който е започнал свой собствен бизнес. Поуката, която може да си извлечем от филма е, че не бива да разчитаме, че винаги ще имаме високи доходи и можем да харчим безразборно. Хубаво е винаги да спестяваме и да имаме нещо заделено, в случай, че изгубим работата си или ни се случи нещо непредвидено. 
 

Уолстрийт („Wall Street”)

Младият борсов посредник Бъд Фокс, изигран от Чарли Шийн, е запленен от света на богатите хора с власт. Започва работа за един от най-успешните и алчни брокери на Уолстрийт, Гордан Геко, за да стане като тях. В стремежа си да подражава на успешните и богатите, харчи повече от колкото изкарва, но това не го притеснява. За да се докаже пред шефа си дори дава вътрешна информация за авиокомпанията, в която работи баща му, и която в момента се намира в много лошо финансово състояние. Шефът му решава да разори компанията и да остави всички безработни. В края на филма Фокс осъзнава, че е допуснал огромна грешка, продиктувана от собствената му алчност и успява да разобличи плана на Геко, спасявайки компанията. Филмът показва какво се случва с хората, когато попаднат в капана на алчността и манията за власт. Как те ги заслепяват, карат ги да вземат лоши решения, без да се замислят за последиците. 
 

Джери Макгуайър („Jerry McGuire”)кино, лента, кино лента, филм, картинка

Джери Макгуайър е спортен агент, който в един момент от кариерата си започва да се чувства така, сякаш е продал душата си на голямата спортна агенция, за която работи. Затова решава да смени философията на работата си и започва да поставя на първо място клиентите и отношенията си с тях, а не печалбите, които биха му донесли. Новият му стил на работа е причина да го уволнят. Така той отваря своя собствена спортна агенция. Накрая остава само с един клиент – футболист, при това с много особен характер. Въпреки трудностите Джери успява да му осигури изгоден договор. Филмът ни припомня колко е важно да се чувстваме добре там, където работим и да не спираме да се борим за това, в което вярваме. Ако работното ни място не съвпада с нашите морални критерии, е по-добре да си намерим ново. Героят на Джери ни показва какво е да си амбициозен и предприемчив. Да останеш верен на себе си е по-важно от това да изкарваш много пари. 
 

Евтиното е скъпо (“The Money Pit”)

Популярният през 80-те филм е чудесен пример за това как семейство, което си търси нов дом, може много лесно да допусне грешки ако реши да се поддаде на емоциите, а не да обоснове решението си на реални факти. Младата двойка, изиграна от Том Ханкс и Шели Лонг, попада в плен на чаровен брокер и прави необмислена покупка на имот, за който двамата мислят, че е тяхната къща-мечта. Впоследствие се оказва, че е трябвало да се информират много по-задълбочено относно качествата на имота, който закупуват. Къщата се нуждае от толкова много ремонти, че те поглъщат трудно спестените им пари като черна дупка. От този филм трябва да запомните, че когато се налага да харчите големи суми пари, било то за ново жилище или нещо друго, е необходимо да направите и много обстойно проучване, преди да вземете финално решение. Винаги си създавайте реалистични бюджети, въз основа на суми, които наистина може да си позволите и не правете емоционални покупки, за които ще съжалявате на по-късен етап. 
 

Социалната мрежа (“The Social Network”)

Филмът от 2010 г. „Social Network” се базира на предположението, че основателят на Фейсбук, Марк Зукърбърг е откраднал идеята за социалната мрежа от двама братя, които по-рано го наемат да направи подобна на Фейсбук мрежа. Според филмовия сценарий между Зукърбърг и братята Уинкълвос няма сключен договор, който да уточнява условията, касаещи интелектуалната собственост. Това води до безкрайни публични грозни обвинения и скъпоструващи съдебни процеси, които отсъждат в полза на братята. Филмът ни учи, че преди да се захванем с бизнес, е добре да се образоваме за всички аспекти на подобно начинание и да обърнем особено внимание на правните въпроси. Ако имате идея за бизнес, внимавайте с кого встъпвате в бизнес отношения, бъдете сигурни, че правата Ви не са застрашени, предприемете необходимите законови стъпки, които защитават Вас и Вашия бизнес. Така ще избегнете бъдещи неприятни ситуации и разходи за съдебни процеси.