Ако изпаднете в трудност, консултирайте се с кредитора си

Ако имате просрочен креди или трудности в изплащането на задълженията си, най-добрият вариант е да се свържете с Вашия кредитор за допълнителна консултация

Понякога животът поднася неприятни изненади, които ни пречат да изпълняваме поетите от нас финансови задължения. Ако изпаднете в ситуация, в която ви е невъзможно да плащате вноските по изтеглен от вас заем, по-добре е да предприемете действия възможно най-бързо. Колкoто по-рано намерите изход от трудната ситуация, толкова по-малки ще са финансовите последствия за бъдещето ви. 

Не отлагайте, а се свържете с вашия кредитен консултант!

Щом разберете, че няма да може да погасявате вноските по вашия заем навреме, най-правилната стъпка, която може да предприемете е първо да се обадите на вашия кредитор. Поемайки инциативата, ще можете максимално бързо да откриете решение на трудната ситуация. Ще имате и възможност да избегнете натрупването на непокрити задължения и обаждания от колекторски агенции. Ще намалите до минимум стресовата ситуация и ще предовратите рязко влошаване на финансовото ви състояние.

Бъдете конкретни и честни за ситуацията, в която се намирате!

Когато се свържете с вашия кредитен консултант, обяснете с конкретни факти положението, в което се намирате и помолете за съвет. Добре е да сте предварително подготвени и да можете да му предоставите конкретни цифри за бюджета, с който разполагате. Също така, ако причините, поради които не може да плащате лихвите по заема са временни, е добре да посочите и конкретния период, след който ще разполагате с нужните ви средства. Имайте готовност да посочите конкретни цифри на финасовите ресурси, с които разполагате. Хубаво би било и сами да посочите най-реалистичната сума, която ще може да отделяте за вноски, имайки предвид вече същестуващите ви финансови затруднения.


Вариантите пред вас

Възможностите за разрешаване на вашата проблемна ситиация може да включват предоговаряне на условията по кредита, които касаят падежа, размера на вноските, сроковете за погасяване. Други варианти, от които може да се възползвате в зависимост от ситуацията, в която се намирате са рефинансиране на кредит, обедиянване на задължения или заем/поръчителство от роднини и приятели. Вашият кредитен консултант е този, който ще може да ви помогне да изберете най-правилния за вас вариант.

Каквато и да е ситуацията, в която се намирате, не я подценявайте и не отлагайте възможното ѝ разрешаване. Вашите навременни действия ще ви спестят време, пари и стрес. Затова не се колебайте да се свържете с кредитора, към който сте натрупали задължения. Той на свой ред, също би предпочел да открие бърз вариант, с който да облекчи вашата ситуация и да ви предостави възможност да сте в състояние навреме и редовно да облсужвате задълженията си към фирмата.