Facebook Pixel

Как да изпратим и получим пари до и от чужбина?Как да правим международни преводи по-евтино и бързо?

С глобализирането на света и отварянето на границите за свободно движение на хора, стоки и услуги, все повече хора имат възможност да живеят и работят в чужбина и да подпомагат финансово своите близки и роднини в България.  Според данни на БНБ за 2019 г. българските емигранти са изпратили над 1 млрд. евро на своите роднини в страната.

На все повече хора им се налага да изпращат и получават вещи и пари до и от чужбина. Има няколко важни неща, които трябва да вземете предвид, когато правите международни парични преводи – бързина, удобство, сигурност и разбира се цена за услугата. Освен банковите преводи съществуват и редица други методи и услуги за превеждане на парични суми между България и други страни.

Накратко ще Ви представим най-популярните сред тях.

TransferWise
TransferWise оперира от 2011 г. и има над 4 млн. потребители. Това е един от най-популярните начини за превод на пари, особено ако държавата не е в ЕС и валутата е различна от евро. Платформата обслужва много страни и чрез нея можете да наредите и превод в български левове. За изплащането се използва дебитна/кредитна карта или банкова сметка, а парите обикновено пристигат в същия ден.  Таксите за обслужване са ниски, а валутните курсове, с които работи са изгодни. На началната страница на платформата има калкулатор за изчисляване, с помощта на който можете да изчислите точно колко пари ще получите след превода, включително всички такси за услугата.
 
PayPal
Това е онлайн платежна система, която е много добър вариант, когато искате парите да пристигнат веднага. Чрез PayPal всеки човек, който има валидна електронна поща, може да превежда пари на друг човек с валиден имейл. За целта инициаторът на превода трябва да си регистрира сметка в PayPal и да я обезпечи със средства, чрез кредитна, дебитна карта или чрез банкова сметка. PayPal e независима страна при възникнали спорове между купувачи и продавачи и е един от най-сигурните и широко използвани начини за плащане при онлайн пазаруването.
 
Western Union и MoneyGram
Услугите им са добре познати на всички и са едни от най-използваните. Разполагат с широка мрежа от офиси, в които можете да направите паричен превод от и към България в различни валути. Необходимо е да предоставите валиден документ за самоличност, както и пълното име на изпращача или получателя на превода. Таксите за превод, както и валутните курсове варират в зависимост от размера на сумата, начина на изпращане и локацията.
 
Revolut
Revolut е иновативна финансова компания, която стартира дейността си през 2015 г. и до момента има около 10 млн. индивидуални и корпоративни клиенти, като броят им не престава да расте с бързи темпове. Тя предлага алтернативен вариант на банкиране основано на мобилно приложение. С него можете да правите парични преводи, да обменяте изгодно повече от 30 валути, да теглите от банкомат и пазарувате навсякъде по светa и далеч не само това.

EasyPay
Касите на EasyPay в страната са многобройни и лесно достъпни. Получаването и изпращането на пари в брой от и до чужбина чрез тях е лесно и удобно. Достатъчно е да представите валидна лична карта и да посочите държавата на получателя на средствата. Паричният превод може да бъде получен във всеки офис на компанията срещу предоставяне на уникален референтен номер.
Компанията вече предоставя безплатна EasyPay карта, към която потребителят получава и сметка без никакви такси за издаване и поддръжка. По картата със сметка в Изи Пей можете да получавате своята заплата, пенсия, обезщетения от НОИ, болнични, хонорари, наеми и други и имате право на две безплатни тегления от банкомат всеки месец.
 
ПРОФИ КРЕДИТ  също си партнира с Изи Пей и предоставя на своите клиенти възможността да заплатят месечната вноска по кредита си във всяка каса на дружеството като посочат номера на договора си. Повече информация за начините, по които може да погасявате вноските по кредита  си може да намерите тук.