Facebook Pixel

​5 съвета как да изберем кредитна компания

Когато избираме компания, пред която да кандидатстваме за кредит, е добре да проверим няколко различни аспекта от дейността ѝ. Ето кои са те

Да изберете кредитна компания, която ще отговори най-добре на вашите нужди, е трудна задача. В наши дни броят на подобни компании е огромен, затова и изборът не е лесен. Докато събирате информация за дадена фирма е добре да си отговорите на някои важни въпроси. Ето и няколко съвета от нас за отговорите на въпросите, които трябва да търсите, преди да пристъпите към теглене на кредит.

Каква е репутацията на кредитната компания?

Всеки финансов експерт първо би ви препоръчал да се доверите на компания, която вече има история на пазара, а не на новооткрита такава. Фактът, че компанията се е задържала на пазара дълги години и е натрупала опит в индустрията, е свидетелство за качеството на услугата, която предоставя. Друг полезен ход е да потърсите мнението на близки и познати, да прочетете коментарите онлайн в сайтове, форуми и социални мрежи, за да формирате впечателния от предишни и настоящи клиенти на компанията.

Препоръка от роднини?

Ако ваши роднини са се възползвали вече от заем от кредитна компания, изплащайки го регулярно, възползвайте се от добрата им кредитна история. Консултирайте се с близките ви и разберете можете ли да ползвате подобни условия.  

Какъв вид кредит ви трябва?

Важно е да разберете, че различните компании специализират в отпускането на различни видове кредити. На първо място трябва да изясните за себе си какво е предназначението на заема и за колко време сте готови да го погасите? Дали сте готови да го погасите с една вноска или на отделни части? Дали искате веднага сумата или имате възможност да чакате по-дълъг срок на одобрение? И най-вече - за колко време планирате да върнете заема.

Според нуждите ви кредитите могат да бъдат бързи, едносрочни - в рамките на една до пет години и дългосрочни - над пет години. След като сте наясно с предназначението на вашия кредит, вече може да се насочите към избор на компания.

Какви са изискванията, за да получите кредит?

При кандидатстване за онлайн кредит, трябва да сте наясно с условията, които кредитната компания предлага относно ползването на нейните кредитни продукти. Условията, за които трябва да се интересувате, за да сте наясно какъв ще е размерът на вноските, с които ще погасявате изтегления от вас заем, трябва да са описани в сайта на компанията. Освен размерът на лихвения процент, трябва да се информирате и за видовете такси, които ще трябва да платите при кадидатстването и управлението на кредита. Подобни такси са - такса за каднидатстване, анализ и оценка на кредитоспособността, такса за експресно обслужване, такса за преструктуриране на кредите, такси за предсрочно погасяване, неустойки при просрочване на вноски и други.  

Дали компанията има програма за лоялни клиенти?

Програмата за лоялни клиенти означава, че ви се предоставят специални отстъпки, първа отложена вноска, бонуси и/или подаръци, които може да получите още при първата вноска или по време на по-продължително погасяване на заема. Може и да са под формата на отстъпки от такси и лихви по следващите кредити, бонус точки или материални подаръци.

Дали компанията има лиценз за извършване на финансови услуги?

За да предоставят финансови услуги, компаниите трябва да имат лиценз от БНБ.  В повечето случаи информацията за наличието на лиценз е обявено на сайта на компанията, така че достъпът до тази информация е лесен. Бихте могли да проверите повторно и на Интернет-страницата на БНБ, за да сте напълно сигурни.